Εκατομμύρια στρατηγικές σχεδιάζονται ετησίως, δεκάδες χιλιάδες μόνο επιτυγχάνουν: αυτές που υλοποιούνται από τους κατάλληλους ανθρώπους! 

 


  

Σπουδές στη Γαλλία

 

 

Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ γοητευτική χώρα, απ’ άκρη σ’ άκρη. Εκτός από το Παρίσι, που θεωρείται από τις πιο όμορφες και ιστορικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Γαλλία διαθέτει υπέροχη εξοχή, γραφικά χωριά και φιλόξενους ανθρώπους. Το σημαντικότερο είναι ότι διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γηραιάς Hπείρου, με δυνατότερους τομείς αυτούς των Οικονομικών, των Καλών Τεχνών, της Ιστορίας Τέχνης, της Φιλολογίας, των Νομικών, της Μετάφρασης, της Διερμηνείας και της Μηχανολογίας. Οι ιστοσελίδες όλων των πανεπιστημίων διαθέτουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα, τους καθηγητές, το κόστος των διδάκτρων, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, το κόστος διαβίωσης, την τοποθεσία, την τεχνολογική και υλικοτεχνική τους υποδομή κ.λπ.

Οι υποψήφιοι φοιτητές, που δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τη Γαλλική, πρέπει να φροντίσουν για την καλή της εκμάθηση, προτού πάνε για σπουδές, καθώς τα μαθήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια γίνονται στα Γαλλικά (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως στο Inseadwww.insead.com, λόγου χάρη, που διεξάγονται στα Αγγλικά). Για τις πιστοποιήσεις της γαλλικής γλώσσας, αλλά και για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τις σπουδές σας στη χώρα αυτή, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (www.ifa.gr) και στη Γαλλική Πρεσβεία (www.ambafrance-gr.org), αλλά πιο λεπτομερείς περιγραφές θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.cnous.fr.

Το κόστος διαβίωσης στη Γαλλία γενικά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, εκτός αν μένετε στο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα θεωρείται από τις πιο ακριβές της Ευρώπης, ιδιαίτερα στα ενοίκια και τις μετακινήσεις, παρόλο που με τη φοιτητική σας κάρτα θα έχετε σημαντικές εκπτώσεις στο φαγητό, τις επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, στα μέσα μεταφοράς κ.λπ. Όσον αφορά τη διαμονή σας, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για δωμάτιο σε πανεπιστημιακό κοιτώνα, εφόσον είστε full-time φοιτητές, αν εργάζεστε part-time στη Γαλλία (με ή χωρίς μισθό) ή αν κάποιος από τους γονείς σας έχει εισοδήματα στη χώρα. Διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα εκτός πανεπιστημιούπολης υπάρχουν πάρα πολλά και η τιμή τους είναι ανάλογη με την περιοχή, στην οποία βρίσκονται, το μέγεθος και τις παροχές τους. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε είναι ότι πρέπει να φροντίσετε από πολύ νωρίς για την εύρεση σπιτιού και όχι να περιμένετε πρώτα να φτάσετε και αργότερα να αναζητήσετε. Επίσης, η συγκατοίκηση αποτελεί μια πολύ καλή λύση για μείωση του κόστους διαμονής και για τη γνωριμία σας με νέους ή παλαιούς φοιτητές, αλλά χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή.

Τα πτυχία που παρέχονται

Το νέο γαλλικό προπτυχιακό και πτυχιακό σύστημα αποτελείται από 3 επίπεδα:

· Πτυχίο (Licence), με διάρκεια 3 ετών.

· Μεταπτυχιακό (Master), με διάρκεια full-time 2 ετών.

· Διδακτορικό (Doctorat), με διάρκεια 3 ετών.

 

Licence: Είναι το πρώτο πτυχίο μετά το Baccalaureate (που είναι το δικό μας αντίστοιχο απολυτήριο Λυκείου).

Master: Με το Master ολοκληρώνεται το πρώτο πτυχίο. Υπάρχει το μεταπτυχιακό με κατεύθυνση σε έρευνα, που αφορά εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, και το επαγγελματικό μεταπτυχιακό, για όσους θέλουν να εργαστούν μετά την ολοκλήρωσή του. Μόνο οι φοιτητές που κατέχουν το πρώτο πτυχίο μπορούν να αιτηθούν την εισαγωγή τους σε μεταπτυχιακό.

Doctorate: Με το διδακτορικό ολοκληρώνεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η έρευνα και η συγγραφή της διδακτορικής εργασίας πρέπει να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια.

Εκπαιδευτικά συστήματα

Στη Γαλλία συνυπάρχουν δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα: αυτό των Πανεπιστημίων και αυτό των Σχολών (Grandes &201;coles).

Τα Πανεπιστήμια είναι, κατά πλειοψηφία, εκπαιδευτικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα, που, ως εκ τούτου, έχουν χαμηλά δίδακτρα, συνήθως λιγότερο από 500 ευρώ ανά έτος. Παρέχουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, τόσο στις ανθρωπιστικές επιστήμες (όπως Ψυχολογία, Ιστορία, Γεωγραφία, Λογοτεχνία, Ξένες Γλώσσες κ.λπ.), όσο και στις θετικές επιστήμες (όπως Φυσική, Χημεία, Μηχανολογία, Ιατρική κ.λπ.), καθώς και στα Νομικά, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τις Πολιτικές Επιστήμες.

Οι Σχολές είναι κυρίως εκπαιδευτικά ιδρύματα ιδιωτικού χαρακτήρα και με ετήσια δίδακτρα που κυμαίνονται από 500 μέχρι 7.000 ευρώ. Παρέχουν εξειδικευμένα πτυχία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τις Θετικές Επιστήμες, τη Μηχανολογία, την Επικοινωνία, τη Δημοσιογραφία κ.ά.

Η φήμη και το κύρος των Σχολών διαφέρουν ανάλογα με τη θέση που κατέχουν στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης. Έτσι, ορισμένες θεωρούνται εξαιρετικές, ενώ άλλες είναι αρκετά καλές, χωρίς όμως να έχουν ιδιαίτερο κύρος. Τα Πανεπιστήμια, από την άλλη, δεν αξιολογούνται.

 

Διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και αίτησης

Για την εισαγωγή σας σε προπτυχιακό επίπεδο (και επειδή είμαστε πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης), απαιτείται μόνο μια συμπληρωμένη αίτηση, το απολυτήριο Λυκείου, καθώς και καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας.

Για την εισαγωγή σας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, μπορείτε να κάνετε αίτηση είτε ηλεκτρονικά (σε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα) μέσω του Campus Networks of Campus France (www.campusfrance.org/fr/a-etudier/etudes04-3.htm), είτε απευθείας σε κάποιο πανεπιστήμιο. Στο Campus Network θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κάθε πρόγραμμα, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας λογαριασμό/φάκελο αίτησης και να λάβετε γρήγορη απάντηση. Η ενημέρωση και η δημιουργία του προσωπικού σας φακέλου είναι δωρεάν. Αν γίνετε αποδεκτοί από κάποιο πανεπιστήμιο (μέσω του Campus Network), τότε θα πρέπει να καταβάλετε €150, σαν κόστος εγγραφής. Εκτός από αυτό, πρέπει να καταβάλετε και το κόστος εγγραφής στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο, αλλά και κάποιο ποσό για την έκδοση της κάρτας κοινωνικής ασφάλισης, που χρειάζεται οπωσδήποτε να έχετε, όταν θα φθάσετε ως φοιτητές στη Γαλλία.

 

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλετε με την αίτηση είναι:

· Πιστοποιητικό γέννησης (επικυρωμένο και μεταφρασμένο).

· Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (επικυρωμένο και μεταφρασμένο).

· Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου (επικυρωμένη και μεταφρασμένη).

· Προσωπική επιστολή, που θα επεξηγεί γιατί διαλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και τη συγκεκριμένη σχολή.

Για να βρείτε πληροφορίες για τους τομείς που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να επισκεφθείτε τους ακόλουθους συνδέσμους:

· Για Τέχνες: www.campusart.org

· Για Νομικά: www.campusdroit.org

· Για Οικονομικά: www.campuseconomie.org

· Για Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού: www.campushumanites.org

· Για Μαθηματικά: www.campusmaths.org

· Για Μηχανολογία: www.nplusi.com

 

 

 

Πλήρης λίστα όλων των Πανεπιστημίων στη Γαλλία

http://dr.education.fr/Serveurs_Etab/Univ_alpha.html

http://www.education.gouv.fr/cid2600/liste-des-universites.html

 

 

Μεταπτυχιακές σπουδές (Master)

Στη Γαλλία, ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μ1 και Μ2). Όσοι φοιτητές είναι κάτοχοι ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, ο οποίος αντιστοιχεί σε 4 έτη σπουδώνμπορούν να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών. Θα πρέπει επίσης να επιλέξεις μεταξύ του Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης (Master recherche) και του Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης (Master professionnel).

Στόχος του Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης είναι η σύνταξη διπλωματικής εργασίας ως αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου. Το Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης συνδέεται περισσότερο με τον εργασιακό τομέα και περιλαμβάνει πρακτική άσκηση.

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε

Αφού επιλέξετε ποιο μεταπτυχιακό (Μ2) θέλεις να κάνετε, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο των πανεπιστημίων και φορτώστε την 'Demande d’ admission et de validation des etudes superieures en vue dune 2eme annee de Master'(αίτηση αποδοχής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης με σκοπό την εισαγωγή στο 2ο έτος του Μάστερ).

Συμπληρώστε την αίτηση και στείλτε την  μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα:

-απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως η πιστοποιητικό γεννήσεως

-απολυτήριο Λυκείου

-αναλυτική βαθμολογία από το πανεπιστήμιο

-τίτλο σπουδών (αν τον έχετε ήδη αποκτήσει)

-βιογραφικό σημείωμα (CV)

-lettre de motivation: επιστολή στην οποία εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους επιλέγετε το εν λόγω μεταπτυχιακό. Η επιστολή αυτή είναι πολύ σημαντική προκειμένου να γίνετε δεκτός σε κάποιο πανεπιστήμιο. Είναι επίσης πιθανό να σας ζητήσουν  να παρουσιάσετε τα ερευνητικά σας σχέδια, αν έχετε επιλέξει ένα Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης, ή τα σχέδιά σας για την πρακτική άσκηση, αν έχετε επιλέξει ένα Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης.

 

Ο γενικός μέσος όρος της βαθμολογίας σας δεν παίζει καθοριστικό ρόλο για την αποδοχή σας στο πρόγραμμα σπουδών που διαλέξατε. Το πανεπιστήμιο θα λάβει υπόψη κυρίως τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση, το σχέδιό σας, κάθε σχετική με το αντικείμενο σπουδών σας δραστηριότητα, την επαγγελματική σας εμπειρία, τη συμμετοχή σας σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus) και πρακτικής άσκησης ή σε σεμινάρια.

Θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2 (B2, DELF 2, Sorbonne 1). Σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν διαθέτετεψκάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια. Καλό θα ήταν να στείλετε αιτήσεις σε πολλά πανεπιστήμια, καθώς η είσοδος στο Μ2 ποτέ δεν είναι εξασφαλισμένη επειδή τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών σε M2 είναι αυστηρά.

Οι ημερομηνίες για την καταβολή των αιτήσεων διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Συνήθως γίνεται από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο.

 

Μηχανή αναζήτησης για να επιλέξετε το μεταπτυχιακό που θέλετε

http://www.campusfrance.org/fr/fsearch/etudes03-1.htm

  

Xρήσιμες διευθύνσεις

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Institut Francais d’ Athenes)
Διεύθυνση: Οδός Σίνα 31, Αθήνα / Τηλ. 210 33 98 600 / fax: 210 36 46 873
e-mail: ifa@ifa.gr, Website: www.ifa.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Institut Fran&231;ais de Thessalonique)
Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2Α, Θεσσαλονίκη / Τηλ: 2310821231
Website: www.ift.gr

 

Γραφείο για τις Σπουδές στη Γαλλία - Campusfrance Aθήνας
www.campusfrance.org 
Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις δυνατότητες σπουδών στη Γαλλία, αν θέλετε βοήθεια στην προσπάθειά σας να γίνετε δεκτοί σε ένα γαλλικό Πανεπιστήμιο, το Γραφείο για τις Σπουδές στη Γαλλία - Campusfrance του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών σας δέχεται Δευτέρα-Πέμπτη, χωρίς ραντεβού, 10:00-13:00. Υπεύθυνη : P. Savary 
Τηλ. : 210 33 98 653 / E-Mail : etudesenfrance@ifa.gr

 

 

Χρήσιμα links:

 

http://www.cidj.com/ - Πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές, την πρακτική εξάσκησης, τις ευκαιρίες εργασίας, την φοιτητική ζωή στη Γαλλία

http://www.onisep.fr/ - Βρείτε ευκαιρίες εργασίας, δυνατότητες πρακτικής εξάσκησης, πληροφορίες για φοιτητές

http://www.letudiant.fr/ - Πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, την πρακτική εξάσκηση, τα πανεπιστήμια, τις ευκαιρίες εργασίας και τη φοιτητική ζωή στη Γαλλία

http://www.tourisme.gouv.fr/fr/home.jsp - Υπουργείο Τουρισμού της Γαλλίας

http://www.education.gouv.fr/ - Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας

http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/ - Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας

http://www.parisetudiant.com/ - Ο οδηγός του φοιτητή στο Παρίσι

http://www.etudes-en-france.com/ - Πληροφορίες για τους φοιτητές στη Γαλλία

http://www.cnous.fr/ - Εύρεση εργασίας, εστίας και χρήσιμες πληροφορίες για φοιτητές

http://www.adele.org/ - Εύρεση ιδιωτικής φοιτητικής εστίας

Eπίσης

www.cnous.fr

www.crous.gr

www.campusfrance.org

http://www.smeno.com/etudiants/foreign-students/before-leaving/residence-card.html

http://www.diplomatie.gouv.fr/en/france_159/studying-in-france_2192/index.html

http://www.intstudy.com/articles/eurofrance.htm

http://about-france.com/study.htm

www.edufrance.fr

 

Αναδημοσίευση από www.in.gr. Tο πρωτότυπο της δημοσίευσης μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ:

 

 

 

 

 


 

Γρήγορη αναζήτηση:

 

Οι κυριότερες αγγελίες Νοεμβρίου 2017:

 

Ιατροί στη Γερμανία                    Ιατροί στη Σουηδία                  Ιατροί στη Νορβηγία            Ιατροί στη Δανία                    Οδοντίατροι στη Γαλλία

Περισσότερα: κλικ εδώ               Περισσότερα: κλικ εδώ            Περισσότερα: κλικ εδώ         Περισσότερα: κλικ εδώ        Περισσότερα: κλικ εδώ

 

Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί            Μηχανολόγοι Μηχανικοί        Proto Support Engineer      Υπεύθυνος πωλήσεων 

στην Ολλανδία                              στην Ολλανδία                           στην Ολλανδία                    κλάδου κρουαζιέρας

Περισσότερα: κλικ εδώ                Περισσότερα: κλικ εδώ             Περισσότερα: κλικ εδώ      Περισσότερα: κλικ εδώ

 

15 Οδηγοί στη Γερμανία              Νοσηλεύτριες στη Βρετανία   Πωλητές Χημικών                Account Manager

 (Βερολίνο)                                                                                            Καθαρισμού                         Ξενοδοχειακού κλάδου

Περισσότερα: κλικ εδώ                Περισσότερα: κλικ εδώ             Περισσότερα: κλικ εδώ       Περισσότερα: κλικ εδώ     

 

Δείτε όλες τις αγγελίες εδώ

 


Αποκτήστε δωρεάν τον Οδηγό Συνέντευξης Υποψηφίων κατεβάζοντας το κείμενο στον υπολογιστή σας πατώντας εδώ

 

 Βρείτε ένα υπόδειγμα βιογραφικού σημειώματος πατώντας εδώ

 


 

  

           

         

 

 

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?

UA-60179004-1