Εργασία στη Γερμανία

Καταχώρηση 2019/10/04


Η Γερμανία είναι μια μεγάλη επιλογή για τους Έλληνες που αναζητούν ώθηση στην καριέρα τους!

Δεν είναι μόνο  ότι η χώρα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της ΕΕ, αλλά και μία από τις ισχυρότερες οικονομίες σε όλο τον κόσμο. 

Αν σκέφτεστε να εργαστείτε στη Γερμανία, έχετε πάρει μια εξαιρετική απόφαση – η Γερμανία είναι ένα τα μεγαλύτερα κράτη στην Ευρώπη, και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Γερμανία δεν διαθέτει μόνο πολύχρωμες πόλεις και τα όμορφα τοπία, αλλά αξιοπρεπείς ευκαιρίες απασχόλησης για όλους. Είτε θέλετε να εργαστείτε σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ως ερευνητής σε διάσημο ινστιτούτο, ή ως μηχανικός αυτοκινήτων, η Γερμανία έχει πολλά να προσφέρει.

Μην αφήνετε τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας, τη δημογραφική αλλαγή και τις περικοπές της πρόνοιας να σας τρομάξουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία απολαμβάνουν πραγματικά ένα συγκριτικά υψηλό βιοτικό επίπεδο. Τα προσόντα των εργαζομένων που στη Γερμανία ανταμείβονται για την σκληρή δουλειά και πληρώνονται σχετικά καλά.
Ενώ το να εκπληρώνετε τη σταδιοδρομία σας στη Γερμανία, μπορεί να είναι μια απολαυστική εμπειρία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γερμανικό γραφειοκρατικό σύστημα είναι πολύ απλό. Αν θέλετε μια ομαλή είσοδο, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα έγγραφα έτοιμα.

Το πρώτο βήμα είναι η διαμόρφωση της νόμιμης διαμονής σας. Χωρίς αυτό, είναι σχεδόν αδύνατο να πάει κανείς για εργασία στη Γερμανία. Αυτό ισχύει για όσους σχεδιάζουν να μείνουν για περισσότερο από τρεις μήνες.

 

Κανονισμοί των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Οι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζονται θεώρηση ή άδεια οποιουδήποτε είδους. Λόγω συμφωνιών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται και διασχίζουν τα σύνορα μιας χώρας έχει γίνει πολύ ευκολότερη η διαδικασία. (Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα για τους υπηκόους των νέων κρατών μελών της ΕΕ Βουλγαρία και Ρουμανία που θέλουν να αρχίσουν να εργάζονται στη Γερμανία)

Μέλη της ΕΕ, όπως και κάθε κάτοικος στη Γερμανία, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Εγγραφής αποδεικνύοντας επίσημα τη διαμονή τους στη Γερμανία (κάρτα εγγραφής ή βεβαίωση εγγραφής). Είναι απαραίτητο για κάθε αλλαγή διεύθυνσης, ακόμη και αν μετακινείστε στη διπλανή πόρτα, ή από το Βερολίνο στο Μόναχο, ή από την Ατλάντα στο Αμβούργο.

Για να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας, πρέπει απλά να δείξετε το διαβατήριό σας και το μισθωτήριο συμβόλαιο ή συμφωνία πώλησης. Για το τοπικό γραφείο εγγραφής (Einwohnermeldeamt), αυτό θα αρκούσε ως απόδειξη της παραμονής. Το γραφείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα είδη των γραφειοκρατικών θεμάτων: υποβάλλουν αίτηση για ένα γερμανικό δελτίο ταυτότητας, κ.λπ. Μόλις εγγραφείτε  μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε νόμιμα στη Γερμανία.

 

Άδειες για υπηκόους τρίτων χωρών


Εάν δεν είστε πολίτης από χώρα της ΕΕ, μπορείτε να επισκεφθείτε το ληξιαρχείο και να δηλώσετε τη νέα σας διεύθυνση, όταν αρχίσουν να εργάζεστε στη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό! Θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής.
Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να έχετε το διαβατήριό σας, την απόδειξη ασφάλισης υγείας και επαρκή κεφάλαια για να υποστηρίξετε τον εαυτό σας (π.χ. μια τράπεζα ή δήλωση σχετικά με τη σύμβαση εργασίας). Ως εκ τούτου, απαιτείται επιβεβαίωση της πόλης που κατοικείτε. Σε γενικές γραμμές, μια κανονική άδεια παραμονής ισχύει για ένα έτος και μπορεί να παραταθεί.
Αν κινείστε με την οικογένεια και είστε ένας υπήκοος τρίτης χώρας, σύζυγος και τα εξαρτώμενα από σας μέλη θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη δική τους άδεια παραμονής ξεχωριστά. Αν είστε υπήκοος της ΕΕ δεν υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουν τη διεύθυνσή τους στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και να εγγραφούν με την υπηρεσία καταχώρησης για να λάβουν ένα πιστοποιητικό κατοικίας.

 

Άδειες Παραμονής

 

Υπάρχουν περιορισμένες και απεριόριστες άδειες διαμονής για τους ομογενείς που εργάζονται στη Γερμανία. Όπως φαίνεται με το όνομά τους, το ένα είναι σε ισχύ για απεριόριστο χρόνο, χωρίς την ανάγκη να το ανανεώσουν. Αν κάνετε αίτηση για άδεια διαμονής στο εσωτερικό της Γερμανίας, η διαδικασία της αίτησης θα λάβει 6 εβδομάδες. Από το εξωτερικό, θα λάβετε άδεια παραμονής σας μέσα σε 12 εβδομάδες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδόν ποτέ δεν έχουν αρνηθεί άδειες διαμονής, εκτός αν, φυσικά, πιστεύουν ότι σκοπεύετε να εκμεταλλευτείτε το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας, αντί προς όφελος της οικονομίας, ενώ εργάζεστε στη Γερμανία. Ο φόβος των κατοίκων εξωτερικού για “εκμετάλλευση” του γερμανικού κράτους αποτελεί συχνά πηγή της ξενοφοβίας και κοινωνικές εντάσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά κανονικά δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα για ομογενείς που εργάζονται στη Γερμανία. Οι ομογενείς έχουν συνήθως μια σύμβαση εργασίας σχετικά με τις θεωρήσεις και την απασχόληση τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, κατεβάστε στο δίσκο σας πατώντας πάνω στο σύνδεσμο, το αρχείο Willkommen-in-Deutschland_gr 

 

 Δείτε αγγελίες μας πατώντας εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?

UA-131765527-1