Εργασία στη Νορβηγία

Καταχώρηση 2019/10/04

Ποιοι είναι οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη προσφορά κενών θέσεων στη Νορβηγία;

Ζωή και εργασία στη Νορβηγία - Τι πρέπει να ξέρετε

 

 

 

«Ζητούνται μηχανικοί στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά απαιτείται υψηλή εξειδίκευση και επαγγελματική πείρα. Υπάρχει επίσης ζήτηση για επιστήμονες, πολιτικούς μηχανικούς και αρχιμάγειρες κάθε είδους. Η ζήτηση προσωπικού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα νοσηλευτικού προσωπικού, γιατρών και φαρμακοποιών. Οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να γνωρίζουν καλά τα νορβηγικά και τα σουηδικά και πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση αδείας στη διεύθυνση www.sak.no

 

Ποιες είναι οι γλωσσικές απαιτήσεις για εργασία στη Νορβηγία;

 

Όπως μας εξηγεί η Sasha-MoniqueElvik, σύμβουλος του EURES στη Νορβηγία, η καλή γνώση της νορβηγικής είναι απαραίτητη, για οποιαδήποτε δουλειά στη Νορβηγία.

«Είναι απαραίτητο να μιλάω νορβηγικά;»

Τα τελευταία χρόνια η κομητεία Rogaland στη Νορβηγία έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή προορισμό απασχόλησης. Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχεται η υπηρεσία υποστήριξης (helpdesk) του EURES του Rogaland είναι η εξής: «Είναι απαραίτητο να μιλάω νορβηγικά για να μπορώ να εργαστώ στη Νορβηγία;»

 

Η Sasha-Monique Elvik είναι σύμβουλος EURES για την επαρχία Rogaland στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης της Νορβηγίας (τη λεγόμενη NAV). Η πρωτεύουσα της περιφέρειας, το Stavanger, είναι μία από τις τέσσερεις μεγαλύτερες πόλεις της Νορβηγίας και φημίζεται για το διεθνές περιβάλλον της λόγω της ραγδαία αναπτυσσόμενης βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Είναι απαραίτητο να μιλάω νορβηγικά;». Η απάντησή της είναι ένα ηχηρό ναι. Με εξαίρεση την περίπτωση απασχόλησης σε εταιρεία που χρησιμοποιεί την αγγλική γλώσσα (κυρίως επιχειρήσεις στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου), η γνώση της νορβηγικής κρίνεται απολύτως απαραίτητη. «Και ακόμη και αν δεν τη χρειάζεστε όσο είστε στη δουλειά, θα τη χρειαστείτε στον ελεύθερο χρόνο σας για να κάνετε φίλους, να δικτυωθείτε, ακόμη και για να φέρετε σε πέρας καθημερινές ασχολίες όπως τα ψώνια», λέει η Sasha-Monique. «Η πόλη μας χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, αλλά η γνώση των νορβηγικών δεν θα σας βοηθήσει απλώς να προκόψετε στη νέα σας πατρίδα, αλλά θα σας ανοίξει και πόρτες».

«Πολλοί εργαζόμενοι προσλαμβάνονται από διάφορες χώρες μέσω ιδιωτικών εταιρειών εύρεσης εργασίας και δεν γνωρίζουν κατ’ ανάγκη νορβηγικά ή αγγλικά. Αυτό σημαίνει ότι ανακαλύπτουν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να βρουν μόνοι τους εργασία (αν δεν μιλούν αυτές τις γλώσσες) μετά τη λήξη της αρχικής σύμβασής τους», εξηγεί η Sasha. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις μακροχρόνιας ανεργίας: σήμερα, πάνω από το 35% των ατόμων που αναζητούν εργασία στα γραφεία της NAV του Rogaland προέρχονται από άλλες χώρες. Χωρίς γνώση της γλώσσας και/ή εξειδικευμένες δεξιότητες, πολλοί βρίσκονται πλέον σε δυσχερή θέση και καλούνται τώρα να εξετάσουν το ενδεχόμενο είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είτε να μάθουν τη γλώσσα εξαντλώντας τις οικονομίες τους.

Η συμβουλή της: αν σας προσφερθεί θέση στη Νορβηγία μέσω ιδιωτικού γραφείου, πριν δεχθείτε να υπογράψετε σύμβαση συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο της NAV* για να δείτε αν το είδος της απασχόλησής σας διαφημίζεται συχνά. Ρωτήστε την εταιρεία που σας προσλαμβάνει αν θα σας βοηθήσει να βρείτε δουλειά μετά τη λήξη της σύμβασής σας.

Τα μαθήματα νορβηγικών θα επιβαρύνουν εσάς, οπότε πρέπει να κάνετε τον προγραμματισμό σας. Αν έχετε σύζυγο ή σύντροφο και δεν είστε βέβαιοι για το αν θα μπορέσει να βρει δουλειά, απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο EURES για να σας ενημερώσει σχετικά με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Στη Νορβηγία χρειάζεται συνήθως να δουλεύουν και οι δύο ενήλικες για να καλύπτουν όλα τα έξοδα διαβίωσης.

«Προσπαθήστε να μάθετε νορβηγικά πριν από την αναχώρησή σας», εξηγεί η Sasha. «Μπορεί να υπάρχει σχολή στην περιοχή σας ή μπορείτε να δοκιμάσετε τα μαθήματα μέσω διαδικτύου. Ψάξτε στο διαδίκτυο ή επικοινωνήστε με την πλησιέστερη νορβηγική πρεσβεία για να ενημερωθείτε σχετικά. Επίσης, αν υπάρχουν Νορβηγοί φοιτητές με προγράμματα ανταλλαγής στα τοπικά σας πανεπιστήμια, μπορείτε να τους ρωτήσετε αν επιθυμούν να συναντηθείτε με σκοπό τη γλωσσική ανταλλαγή».

 

Ε: Χρειάζομαι άδεια εργασίας και διαμονής;

 

A: Οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε./ Ε.Ο.Χ.) δεν χρειάζεται να κάνουν αίτηση για άδεια παραμονής. Παρακαλούμε δείτε  τον σχετικό σύνδεσμο της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Νορβηγίας περί Υποχρέωσης εγγραφής για υπηκόους χωρών Ε.Ε./ Ε.Ο.Χ.: Registration requirement for EEA/EU nationals.

A: Για υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε./ Ε.Ο.Χ., παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο «Εργασία και Διαμονή» (Work and Residence)  της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Νορβηγίας. Εάν είστε υπήκοος χώρας εκτός της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. και θέλετε να εργαστείτε στη Νορβηγία, πρέπει κατά κύριο λόγο να έχετε άδεια παραμονής, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί από τη Νορβηγία. Η άδεια παραμονής που μπορεί να έχετε από έναν άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., δεν σας επιτρέπει αυτή καθεαυτή να δουλέψετε αυτομάτως στη Νορβηγία. Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι αιτήσεις γίνονται online, χρησιμοποιώντας το portal Norwegian Visa and Residence Permit Portal (Νορβηγική Βίζα και Άδεια Παραμονής).

 

 Ε: Πού μπορώ να μάθω νορβηγικά;

 

 

A: Για έναν κατάλογο των πηγών όπου μπορείτε να μάθετε νορβηγικά στην Ελλάδα, κάντε κλικ εδώ: list of where you can learn Norwegian in Greece. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να μάθετε νορβηγικά online μέσω διαφόρων site, όπωςNorwegian on the Web από την NTNU ή το campusOnline.no.

 

Ε: Αναγνωρίζεται στη Νορβηγία το πτυχίο μου που έχει εκδοθεί από Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα;

 

A: Πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού, μπορείτε να βρείτε από την Νορβηγική Υπηρεσία Πιστοποίησης Ποιότητας της Εκπαίδευσης Norwegian Agency for Quality Assurance in Education-Nokut.

 

E: Θα μετέχω στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης (folketrygd);

 

A: Όταν έρχεστε από μία χώρα του Ε.Ο.Χ. για να εργαστείτε στη Νορβηγία, γίνεστε υποχρεωτικά μέλη του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλισης της Νορβηγίας από την πρώτη κιόλας ημέρα, εκτός εάν έχετε έρθει με μετάθεση ως υπάλληλος από την χώρα προέλευσή σας. Εάν έχετε έρθει με μετάθεση ως υπάλληλος από άλλη χώρα του Ε.Ο.Χ., θα πρέπει να καταθέσετε το έντυπο E101. Όταν θα εργάζεστε στη Νορβηγία, δεν έχετε δικαίωμα στις παροχές του προγράμματος NAV, αλλά μπορείτε να επωφελείστε από τις υπηρεσίες υγείας που προβλέπονται για λογαριασμό της χώρας προέλευσής σας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το NAV.

 

Ε: Θα ήθελα να αποκτήσω ειδικότητα Ιατρού/ Οδοντιάτρου στη Νορβηγία. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες;

 

A: Ο Ιατρικός Σύλλογος της Νορβηγίας είναι  αρμόδιος για το πρόγραμμα ειδικοτήτων των γιατρών. Παρακαλούμε επισκεφθείτε το website του Ιατρικού Συλλόγου: The Norwegian Medical Association, ή επικοινωνήστε μαζί τους. Διεύθυνση P.O.Box 1152 Sentrum, N-0107 Oslo. Τηλ: 0047-23109000, fax: 0047-23109010. E-mail:legeforeningen@legeforeningen.no

Ο Σύλλογος Οδοντιάτρων της Νορβηγίας είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα ειδικοτήτων των οδοντογιατρών. Παρακαλούμε επισκεφθείτε το website του Συλλόγου: The Norwegian Dentist Assocation, ή επικοινωνήστε μαζί τους. Διεύθυνση P.O.Box 3063 Elisenberg, 0207 Oslo. Τηλ.: 0047-22547400,
fax: 0047-22551109. E-mail: post@tannlegeforeningen.no
Προσλήψεις: Dentist Journal

 

Ε: Ποιος χρειάζεται εξουσιοδότηση ή πιστοποίηση για να εργαστεί στη Νορβηγία;

 

A: -Αιτήσεις για εξουσιοδότηση εργασίας στον κλάδο υγείας θα πρέπει να κατατίθενται στο Εθνικό Γραφείο Αδειοδότησης (Εξουσιοδότησης) για επαγγελματίες του κλάδου υγείας: Statens autorisasjonskontor for helsepersonell -SAK
- Η Επιβλέπουσα Οικονομική Αρχή της Νορβηγίας : The Financial Supervisory Authority of Norway (Finanstilsynet) είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση φοροτεχνικών, κτηματομεσιτών με κρατική εξουσιοδότηση, γραφείων συλλογής οφειλών, καθώς και για την εξουσιοδότηση/αδειοδότηση λογιστών
- Η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων The Norwegian Food Safety Authority (Mattilsynet) εξουσιοδοτεί τους χειρουργούς-κτηνιάτρους και τους θαλάσσιους βιολόγους.
- Το Επιβλέπον Συμβούλιο Νομικών : The Supervisory Council for Legal Practice (Tilsynsrådet for advokatvirksomhet)είναι αρμόδιο για την έγκριση νομικών/δικηγόρων
- Η Νορβηγική Διεύθυνση Ναυτιλίας : The Norwegian Maritime Directorate (Sjøfartsdirektoratet) εξουσιοδοτεί ένα αριθμό θέσεων επαγγελματιών στον χώρο της ναυτιλίας
- Η Νορβηγική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας : The Norwegian Civil Aviation Authority (Luftfartstilsynet) είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση πιλότων και τεχνικών αεροσκαφών

 

Ε: Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για σπουδές στη Νορβηγία;

 

A: Για πληροφορίες σχετικά με σπουδές στη Νορβηγία, επισκεφθείτε το site http://www.studyinnorway.no/. Για πληροφορίες σχετικά με άδειες παραμονής, δείτε τη Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης (Norwegian Directorate of Immigration) .

 

 

 Δείτε αγγελίες μας πατώντας εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?

UA-131765527-1