Εργασία στη Σουηδία

Καταχώρηση 2019/10/04

Σουηδία: πληροφορίες για διαβίωση & εργασία

Σουηδία: πληροφορίες για διαβίωση & εργασία

 

Αναζήτηση εργασίας στη Σουηδία

 

Το ποιοτικό κοινωνικό της σύστημα, η πολύ καλή εκπαίδευση και οι ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης είναι επίσης σοβαροί λόγοι για να την επιλέξουν για μετανάστευση. Στη Σουηδία υπάρχουν, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων καθώς και η Ομοσπονδία Nέων, που έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα για σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση.

Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές, που αφορούν την αναζήτηση εργασίας στη Σουηδία και τη ζωή, όπως αναφέρονται στο http://ellinesstinssouidia.wordpress.com:

…Αν πάτε στην Εφορία και κάνετε αίτηση για προσωπικό αριθμό, σύμφωνα με τις προυποθέσεις που γράφουμε παρακάτω, πρέπει μόλις πάρετε τον αριθμό, να πάτε και στην Υπηρεσία μετανάστευσης για να πάρετε την άδεια παραμονής. Αν κάνετε την αίτηση για άδεια παραμονής πρώτα, μόλις πάρετε την άδεια, θα πρέπει να πάτε στην εφορία για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό.

Η κατάσταση και στη Σουηδία γίνεται δυσκολότερη για αυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 έφτανε να κάνεις μια αίτηση για να πάρεις τον προσωπικό αριθμό για να αρχίσεις να μπαίνεις δηλαδή στο σύστημα. Απο τον Αύγουστο του 2010 ζητάνε και μιά ξεχωριστή αίτηση για να συμπληρώσεις αν έχεις δουλειά (ποιός είναι ο εργοδότης σου) ή άν είσαι άνεργος (εννοούν με ταμείο ανεργίας από Ελλάδα). Από 1 Οκτώβρη 2010 ζητάνε να συμπληρώσεις ακόμα μια αίτηση αν έχεις δουλειά (με στοιχεία του εργοδότη στη Σουηδία) ή να έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ιδιωτική ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη). Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10-15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Εδώ υπάρχει στ΄αγγλικά τι χρειάζεται να έχεις στην εφορία όταν θα ζητήσεις τον προσωπικό αριθμό

Κι εδώ στα αγγλικά πληροφορίες τι χρειάζεται για την αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης.

 

Μερικές παρατηρήσεις:

 

Η ομάδα των ανθρώπων που προσπαθεί να βοηθήσει τους Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στη Σουηδία, δεν έχουν οι ίδιοι δικές τους δουλειές (δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες) αλλά δουλεύουν σαν μισθωτοί και αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο να βοηθήσουν τους συμπατριώτες μας.

 

Γενικές συμβουλές:

 

Γιαυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορίααμέσως και να κάνουν αίτηση για να πάρουν τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό (personnummer). Χρειάζεται διαβατήριο αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν δεχτεί και ελληνική ταυτότητα (την καινούρια). Εμείς προτείνουμε αν είναι δυνατόν να έχετε διαβατήριο, έτσι ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία, αν δεν δεχτούν την ταυτότητα.

Για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις:

1. Πρέπει να υπάρχει μια διεύθυνση που μένετε στη Σουηδία.

2. Να έχετε πρόσληψη από ένα εργοδότη. Οι ώρες που πρέπει να αναγράφονται να μην είναι κάτω από τις 4 την ημέρα (αν είναι 8 ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο), επίσης πρέπει να αναγράφεται ο μισθός ή το ωρομίσθιο.

3. Αν έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ξεχωριστή ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη), πρέπει να παρουσιάσεις χαρτιά από τράπεζα για τις καταθέσεις σου ή για παράδειγμα μία σύνταξη που παίρνεται. Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10 – 15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Δεν ζητάνε τότε την ευρωπαική κάρτα ασφάλισης αλλά το έντυπο S1 που σας επιτρέπει να ασφαλιστείτε για υγειονομική περίθαλψη εάν κατοικείτε σε κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, αλλά είστε ασφαλισμένοι σε άλλη χώρα.

Αυτό ισχύει συνήθως και στην περίπτωση συνταξιούχων που ζουν στο εξωτερικό. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για τα μέλη της οικογένειας μεταναστών εργαζομένων τα οποία έχουν διαμείνει στη χώρα καταγωγής τους αλλά τώρα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση της χώρας όπου εργάζεται το μέλος της οικογένειάς τους.
Αντιστοιχεί στα παλαιά έντυπα E106, E109, E120 και E121.

4. Αν είστε άνεργοι στην Ελλάδα με ταμείο ανεργίας, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε το ταμείο ανεργίας και να το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ, αλλά μόνο για τρεις (3) μήνες.

Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορία για να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα από την Εφορία.

Πρέπει επίσης για σας που θα μείνετε πάνω από 3 μήνες να κάνετε αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης όταν έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό ή μπορείτε να το κάνετε και παράλληλα με την Εφορία αλλά τότε θα πρέπει ναπάτε έτσι κι αλλοιώς μετά στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Την τελευταία περίοδο από την Εφορία στέλνουν όσους θέλουν προσωπικό αριθμό πρώτα στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Από την 1 Γενάρη 2012 βγάζουν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης ένα είδος ταυτότητας, που αποδεικνύει ότι έχετε άδεια παραμονής.

Προσοχή!!!

Όταν πάρετε την άδεια παραμονής (uppehållsrätt), είναι προσωρινή για 5 χρόνια. Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να εργάζεστε συνέχεια (δικαιολογούν το ανώτερο 6 μήνες διακοπή πχ ανεργία) ή να έχετε οικονομικούς πόρους για όλη αυτήν την περίοδο. Μετά τα 5 χρόνια, κάνετε αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Τότε πλέον θεωρείστε μόνιμος κάτοικος Σουηδίας, σύμφωνα με τους Σουηδούς και μετά από 3-5 χρόνια περίπου ακόμα μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα.

http://www.migrationsverket.se/info/5318_en.html

Για αυτούς που είναι παντρεμένοι/συζούν με Σουηδό/Σουηδέζα, η προσωρινή άδεια παραμονής είναι για δύο χρόνια και έπειτα παίρνουν μόνιμη άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής  λέγεται σε αυτήν την περίπτωση, uppehållstillstånd.

Επίσης γραφτείτε στο κλαδικό σωματείο σας και στο ταμείο ανεργίας (σχεδόν όλα τα ταμεία ανεργίας τα διαχειρίζονται τα σωματεία).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ταμείο ανεργίας δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Δεν είναι δωρεάν, πρέπει να κάνετε αίτηση να γραφτείτε (πρέπει να έχετε δουλειά) και δικαιούστε να πάρετε ταμείο ανεργίας, τουλάχιστον μετά από 6 μήνες. Το ποσό που πρέπει να πληρώνετε είναι γύρω στα 15-25 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ταμείο που ανήκει ο κλάδος που δουλεύετε.

Επίσης ένα βασικό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε είναι να αρχίσετε μαθήματα σουηδικών που είναι δωρεάν, μέσω των δήμων αλλά χρειάζεται να έχετε τον προσωπικό αριθμό για να κάνετε εγγραφή. Εδώ υπάρχουν πληροφορίες στα ελληνικά για τα μαθήματα σουηδικών, 

Μέχρι να βγάλετε ταυτότητα που ισχύει για τη Σουηδία, ισχύει για απλές συναλλαγές το καινούριο ελληνικό διαβατήριο.

Επίσης είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την Ευρωπαική κάρτα ασθενείας Δείτε περισσότερα εδώ

Αν έρχεστε για να ζήσετε μόνιμα, πάρτε μαζί σας και ότι χαρτιά έχετε σε σχέση με σπουδές και εργασία (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο από σχολή ΤΕΙ/ΑΕΙ που έχετε αποφοιτήσει, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης κλπ).

 

Εύρεση κατοικίας

 

Η εύρεση κατοικίας είναι πάρα πολύ δύσκολη στις μεγάλες πόλεις μιάς και έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια ελάχιστα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που να νοικιάζονται. Σε μικρότερες πόλεις είναι λίγο καλύτερα τα πράματα αλλά βέβαια εκεί υπάρχουν και λιγότερες δουλειές.

Να είστε προσεκτικοί γιατί υπάρχουν κάποιοι που κοροιδεύουν και προσπαθούν να νοικιάσουν ανύπαρκτα διαμερίσματα και σπίτια με σκοπό να φάνε τα λεφτά σας. Αν δείτε ότι το νοίκι είναι υπερβολικά χαμηλό τότε να είστε προσεκτικοί. Να ζητάτε αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του ατόμου που θέλει να σας νοικιάσει το διαμέρισμα ή το σπίτι. Ζητήστε το τηλέφωνο του και την διεύθυνση του σπιτιού. Βάλτε στο google earth την διεύθυνση για να δείτε αν υπάρχει και τι είναι. Επίσης μπορείτε να βάλτε το νούμερο του τηλεφώνου στο eniro.se για να δείτε σε ποιόν αντιστοιχεί το τηλέφωνο. Βέβαια αν είναι το τηλέφωνο απόρρητο, δεν σου δίνει στοιχεία.

Το νοίκι ανάλογα με το πού βρίσκεται το διαμέρισμα (στο κέντρο είναι πιό ακριβά σε σχέση με τα προάστια) κυμαίνονται από γύρω στα 300-500 ευρώ για μια γκαρσονιέρα μέχρι 700-1000 ευρώ για ένα τριάρι. Πάντα μέσα στο νοίκι είναι τα κοινόχρηστα, το νερό και η θέρμανση. Επίσης οπωσδήποτε υπάρχει κουζίνα, ψυγείο και κατάψυξη. Σε μερικά σπίτια στο νοίκι είναι και το ρεύμα.

 

Μισθοί

 

Στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή ανάλογα από τον κλάδο και το επάγγελμα υπάρχουν και οι μισθοί. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ένας χαμηλός μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 15.000 κορώνες μικτά, καθαρά γύρω στις 10.000 κορώνες (δηλαδή γύρω στα 1000 ευρώ καθαρά). Ο φόρος είναι περίπου 30% (ανάλογα με τον δήμο που κατοικείς). Ένας σύνηθης μισθός καθαρά είναι γύρω στα 1600 ευρώ.

 

Κόστος ζωής

 

Το κόστος ζωής είναι ψηλό. Σε μερικά είδη είναι πιό χαμηλό από την Ελλάδα και στα περισσότερα ψηλότερο. Πάντα η σύγκριση γίνεται μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης. Στις επαρχιακές πόλεις της Σουηδίας το κόστος είναι λίγο χαμηλότερο.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε…

  • Εισιτήριο μέσων μαζικής μεταφοράς 4-8 ευρώ για μιά ώρα (όλα τα μέσα, μετρό, λεωφορεία, προαστιακός, τραμ κλπ)
  • Κάρτα Μηνιαία 90 εύρω για όλα τα μέσα
  • 1 κιλό ψωμί γύρω στα 6 ευρώ
  • Ένας καφές φίλτρου (500 γραμμάρια) 5 ευρώ
  • Μακαρόνια 1 κιλό 3 ευρώ,
  • Γάλα 90 λεπτά
  • Καφές στην καφετέρια 3 ευρώ
  • Σουβλάκι 4,5 ευρώ,
  • Κόκα-κόλα το κουτί 2 ευρώ,
  • Νερό μεταλλικό 2 ευρώ τα μισό λίτρο.

 

Με στοιχεία από: http://ellinesstinssouidia.wordpress.com

Author:  / 

  

 Δείτε αγγελίες μας πατώντας εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?

UA-131765527-1